Norsk industri er bygget på vannkraft. Likevel benyttes betydelige mengder fossile ressurser både som energi til og kjemiske formål. Energibruken kan elektrifiseres, mens kjemien må løses med alternativer som hydrogen, biomasse og CCS.
Det meste av fossil oppvarming kan elektrifiseres innen 2030.
Ytterligere elektrifisering er mulig mot 2040 ved erstatning av bioenergi og prosesser som krever høye temperaturer og/eller åpen flamme.
Aluminiumsproduksjon er i stor grad elektrisk, mens smelteverkene er det i mindre grad. Her finnes potensial for økt elektrifisering. Kull benyttes som reduksjonsmiddel og kan ikke elektrifiseres.
Fossil oppvarming i metallindustrien kan elektrifiseres innen 2030. Kull kan erstattes av bioenergi eller hydrogen.
Fossil oppvarming er faset ut. Kull er erstattet av bioenergi eller hydrogen.
Noen prosesser i mineralindustrien krever høye temperaturer og/eller åpen flamme. Dette gjør elektrifisering utfordrende. Likevel finnes eksempler på omlegging av prosesser for økt bruk av elektrisk kraft.
Tørkeprosesser og oppvarming uten krav til høye temperaturer/åpen flamme kan i stor grad elektrifiseres innen 2030.
Ytterligere elektrifisering av prosesser med moderat temperaturbehov.
I både kjemisk industri og i raffinerier benyttes fossile brensler som råmateriale i industriprosesser, og vanligvis også til energiformål. Noe fossilt forbruk består i forbrenning av avgasser og biprodukter. Elektrifisering er mulig, men deler av forbruket er praktisk og økonomisk utfordrende å gjøre noe med.
Innkjøpt olje og gass kan elektrifiseres innen 2030. Avgasser fra produksjon må brennes, og er dermed lite hensiktsmessig å elektrifisere.
Innkjøpt olje og gass er faset ut.
Treforedlingsindustri og papirindustri benytter restprodukter av biomasse til energiformål. Elektrifisering er mulig, men ikke prioritert.
Fossil energi kan elektrifiseres innen 2030.
Fossil energi er faset ut. Innen 2040 er også bioenergi i stor grad elektrifisert.
Industrien benytter fossile brensler til flere ulike formål. Oppvarming kan elektrifiseres. Noen prosesser krever åpen flamme, her er elektrifisering utfordrende.
Fossil oppvarming kan elektrifiseres innen 2030.
Fossil oppvarming er faset ut.
Bygg- og anleggssektoren er moden for elektrifisering. En rekke elektriske løsninger finnes og kan tas i bruk allerede i dag, og flere er i utvikling. Her behøves offensive offentlige byggherrer og et innovativt leverandørmarked for å få fart på overgangen.
Krav i offentlige anskaffelser vil gi omlegging fra fossil til fornybar varme, og sette fart i overgangen til elektriske maskiner.
En kombinasjon av støtteordninger og forbud gjør at store deler av sektoren kan elektrifiseres.
Bergverkssektoren benytter stort og tungt maskineri. Fossilt forbruk i anleggsmaskiner er hovedposten, og er i liten grad elektrifisert.
Gode støtteordninger kan ha stort utslag for bruken av elektriske anleggsmaskiner.
Elektrisk maskineri kan være standard i god tid før 2040.
Lakseoppdrett er spådd sterk vekst de neste tiårene. Uten effektive tiltak som elektrifisering, vil CO2-utslippene også øke.
Landstrøm er allerede lønnsomt for de fleste oppdrettsanleggene. Med CO2-avgift på diesel, krav om nullutslipp på nye lokaliteter og støtteprogram, vil havbruksnæringen kunne bli 100% elektrisk innen 2030.
Alle anlegg går på strøm, og arbeidsbåtene er elektriske.